13/12/2021

Tip Program: CEEX

Proiecte, precompetițional, de acumulare, propune acțiuni concrete de întărire a Ariei Românești a Cercetării, astfel încât unitățile și instituțiile din România să facă față nivelului de performanță în acest domeniu precum și cerințelor impuse de statutul de țară membră a Uniunii Europene începând cu anul 2007.

înapoi

FLAWIAS

Microvehiculele cu aripi batante (MAB) sunt aparate aeriene de mici dimensiuni, proiectate pentru cercetarea unor spatii inchise, ca de exemplu: cladiri, tuneluri, hornuri, etc. MAB pot prelua si alte misiuni, de data aceasta in exterior, si anume executarea recunoasterii in zone periculoase, cum ar fi un teren contaminat. Avantajul MAB consta in faptul ca microvehiculele aeriene cu aripa fixa sunt prea rapide pentru a manevra intre cladiri.

MMCTE

Noi orizonturi de performante a materialelor care opereaza in conditii extreme sunt accesibile prin cumularea si corelarea asocierilor de expertiza a materialelor, acum dispersate, in diferite aplicatii din industriile aeronautica, spatiu, siderurgie, energetica.

SMART

Structurile aeronautice morphing sunt definite in literatura de specialitate, ca structuri inteligente cu capacitatea de a-si modifica caracteristicile la actiunea stimulilor exteriori.

COMPAS

Proiectul se integreaza in cercetarile actuale, pe plan international, privind realizarea unor materiale noi, avansate cu aplicatii in domenii de varf ale industriei aerospatiale.

SILROS

Plasarea obiectelor satelitare la inaltimi joase si medii presupune inca consumul unor resurse financiare si tehnice foarte mari, ceea ce limiteaza accesul la utilitaţile oferite de astfel de staţii orbitale (de regula fara personal uman).

INISA

Proiectul propus are ca orientare majora irigarea suprafetelor agricole situate atat in zonele deluroase cat si in zonele de campie, zone in care frecventa si intensitatea curentilor de aer este redusa. Spre deosebire de instalatiile de mare putere utilizate in regiunile cu potential eolian ridicat (zone montane si litoral), proiectul urmareste valorificarea potentialului eolian mai scazut, specific zonelor de campie, acestea fiind principalele surse agroalimentare.
Acces versiunea veche site