PROGRAM

Program IAR 99 și Succesoare

Programul IAR 99 și Succesoare include toate activitățile legate de concepția, proiectarea, asistența în fabricație, testarea, certificarea și exploatarea aeronavei românești de școală și antrenament avansat.

Programul IAR 99 și Succesoare include toate activitățile legate de concepția, proiectarea, asistența în fabricație, testarea, certificarea și exploatarea aeronavei românești de școală și antrenament avansat.

Programul IAR 99 ȘOIM a fost inițiat din necesitatea de a avea un avion de școală și antrenament avansat pentru aeronavele de luptă IAR 93.

În 1981, Ministerul Apărării a semnat contractul prin care INCAS (vechea denumire INCREST) a avut sarcina proiectării aeronavei. Documentația de fabricație a fost predată începând cu 1983 partenerilor industriali.

Fabricația s-a făcut la AVIOANE CRAIOVA cu colaborarea întreprinderilor din domeniul aviației din România. Primul zbor a avut loc la Craiova în decembrie 1985, avionul obținând certificarea pentru școală, antrenament și atac ușor. Avionul a intrat în dotarea Forțelor Armate Române și la școala de piloți militari de la Boboc.

Până în 1997 au fost aduse îmbunătățiri, care au vizat în principal creșterea siguranței în funcționare și o întreținere mai ușoară în exploatare.

În 1997, Programul IAR 99 ȘOIM a avut ca obiectiv adaptarea avionului pentru antrenarea piloților pentru avionul de luptă MIG 21 LANCER. În acest scop 10 aeronave au fost reechipate conform noilor cerințe.

În 2014, a fost lansat proiectul „Succesoare Tehnologice IAR 99TD” cu scopul introducerii tehnologiilor noi pentru sistemele aeronavei și creșterea gradului de integrare la bord. Pentru Succesoare a fost pusă la dispoziție platforma IAR 99 nr.7003, al treilea prototip IAR 99 ȘOIM. Rezultatele proiectului au creat perspectivele pentru reechiparea aeronavelor existente în exploatare și dezvoltarea trainerului din noua generație.

Reechiparea aeronavelor din dotare are ca obiectiv realizarea unei aeronave antrenament avansat pentru pregătirea piloților pentru avionul de luptă F-16, din dotarea FAR. Proiectul pentru primele 10 avioane este în derulare, sub denumirea IAR 99SM. Modificările și reechiparea vor fi realizate de AVIOANE CRAIOVA.

Proiectul IAR 99NG, aflat în stadiul de dezvoltare conceptuală, se bazează pe o nouă configurație de aeronave de înaltă performanță cu secțiune transversală redusă, sisteme digitale de avionică, capacități avansate de luptă și apărare pentru război electronic, cu aplicarea și dezvoltarea de noi tehnologii.

Manager Program

Ing. Dorin BÂRSAN

Email:barsan.dorin@incas.ro Telefon:40-21-434 0083
Acces versiunea veche site