22/02/2023

HE-ART

Multi-MW Hybrid-Electric Propulsion System for Regional Aircraft.

HE-ART reprezintă un prim pas pe calea hibridizării aeronavelor regionale și a reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Călătoria cu avionul este un supliment important la alte mijloace de transport regional și, în unele regiuni, singura soluție viabilă. Cu toate acestea, piața transportului regional este extrem de competitivă, iar transportul aerian trebuie să demonstreze că poate concura cu trenurile de mare viteză, automobilele sau autocarele. O problemă majoră este percepția emisiilor ridicate de CO2 și de gaze cu efect de seră (GHG) produse de avioane pentru aceste călătorii scurte. 

Hibridizarea sistemului de propulsie permite combinarea beneficiilor componentelor tehnice, obținându-se astfel o îmbunătățire globală a eficienței. Este un concept bine înțeles de publicul larg, datorită hibridizării automobilelor, și poate avea un impact real asupra reducerii emisiilor de GHG. În timp ce permite, mai degrabă decât să limiteze noile surse de energie în aviație, o cale ambițioasă de reducere a gazelor cu efect de seră și calea către o aviație mai curată și mai ecologică pentru zborurile regionale se bazează pe trei piloni: 

  • Hibridizarea electrică 
  • Motor termic turbo-propulsor ultra-eficient 
  • Compatibilitate 100% SAF

Hibridizarea aeronavelor regionale și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră se realizează prin atingerea unui obiectiv strategic global de a demonstra, în termen de 36 de luni, viabilitatea unui turbopropulsor termic electric hibrid (e-TP) în cadrul unui demonstrator de testare la sol integrat dedicat. HE-ART se va baza pe stadiul actual al tehnicii, integrând următoarele tehnologii în demonstrator:

  • Motor termic de bază
  • Motor electric și agregate
  • Cutie de viteze
  • Elice
  • Nacelă și schimbător de căldură

Acest lucru va fi realizat în paralel cu cerințele de nivel superior ale aeronavei, care vor fi definite în cadrul unor proiecte de cercetare paralele de aviație curată. Pentru a se asigura că aceste cerințe sunt îndeplinite în totalitate, HE-ART reunește principalii producători de motoare, Rolls Royce și Safran, cu cei mai importanți constructori de aeronave, ATR, Airbus și Leonardo, împreună cu producători și organizații de cercetare cheie.

Acces versiunea veche site